Blog

Oyun İçi Reklamcılık

Alp Hakkı Madazlı14.11.2023Alp Hakkı Madazlı

Oyun İçi Reklamcılık

Markalar ve pazarlamacılar gün geçtikçe oyun içi reklamcılığın gücünü daha da fark etmektedir. Oyun topluluğunun boyutu büyüdükçe, markaların da oyunculara seçtikleri eğlence ortamı aracılığıyla doğrudan ulaşma potansiyeli de ayrıca bulunuyor. Bu marka ilgisi akışına uygun olarak, oyun içi reklam şirketleri git gide sayısını artırmakta. Günümüzde; Oyun içi reklam firmaları, bazen oyuncuların oyun içi deneyimlerini iyileştiren, bazen sıklığı düşük, içeriğe uygun, programatik oyun içi reklamlar ve sürükleyici deneyimler oluşturmaktadır.

Günümüzde video oyunları sadece eğlenmek için değil aynı zamanda reklam verenlerin tüketici gruplarından birine ulaşmak için harika bir ortam sağlamaktadır.

Oyun içi reklamlar, reklamları oyun ortamıyla ilgili kitleye sorunsuz bir şekilde sunar. Sokaklarda yarışırken reklam panolarında reklam verenlerin ürünlerini görebilirsiniz. Bu reklamlar geleneksel mobil reklamlarından (birdenbire karşınıza çıkan pop-up’lar veya banner reklamlar) çok daha etkili ve kullanıcıyı rahatsız etmeyecek biçimde gösterilmektedir.

Peki Oyun İçi Reklamcılık Türleri nelerdir? Gelin bunları inceleyelim.

Statik Oyun içi reklamcılık: Bu reklamlar doğrudan oyuna kodlanmıştır. Reklamlar değiştirilemediği için sonsuza kadar oyun içinde kalacağından, ücretler pahalıdır ve sabit ücrete göre ücretlendirilir.

Dinamik Oyun içi reklamcılık: Dinamik reklamlar ise hızla değiştirilebilir ve anında kullanıcıya gösterilebilir. Bu reklamlar oyun içinde farklı yerlerde ve formatlarda kullanıcının karşısına çıkar.

Sponsorlu oyun içeriği: Bu tür ise ürünü gerçek zamanlı olarak oyun içine entegre etmeyi ve bunu oyuncu için daha somut ve görünür hale getirmeyi amaçlar. Örnek olarak KFC’nin popüler PUBG isimli oyunda oluşturduğu dükkan ve oyuncuların bu dükkanlarda KFC ürünleri olan tavuk ve patates kızartmalarını yiyerek canlarını doldurabildiği bir senaryo gösterilebilir.

Advergames: Reklam oyunları, reklamları mevcut bir oyuna yerleştirmektense, bir markayı veya ürünü tanıtmak için özel olarak tasarlanmış oyunlardır. Kullanıcıya markayla iletişim kurmanın eğlenceli bir yolunu sunarlar. Etkili bir şekilde marka farkındalığı ve sadakati oluşturabilirler.

Ürün Yerleştirme: Bu eski ama güçlü yöntem oyun içi reklamcılıkta hala işe yaramaktadır. Ürünleri doğrudan video oyunlarına koyup kullanıcının ürünü fark etmesini sağlayabilirler.

Oyun içi reklamlarda hedefleme seçenekleri:

Öncelikle hedefleme doğru oyunu seçmek ile başlar. Doğru kitlenin ilgilenmediği bir oyunda vakit kaybetmek istemezsiniz. Sonrasında reklam verenler demografik özelliklere, coğrafi konuma, cihaz türüne veya platformlara göre kullanıcılara odaklanabilir. Fakat bu geleneksel hedeflemeyi davranışsal hedefleme ile güçlendirmek oyun içi reklamları daha efektif bir hale getirmektedir.

Davranış hedeflemeyi oyuncunun gerçekleştirdiği veya gerçekleştirmediği eylemlerden oluşur. Örneğin, bir oyundaki içerikleri satın almak için para harcayan oyuncuları veya yüksek seviyeye ulaşmış bu sebeple de daha aktif olan kullanıcıları hedefleyebilir.

  • Paylaş:
ads