Blog

Programatik Satın Alma Nedir?

Elif Yılmaz30.06.2016Elif Yılmaz

Gün geçtikçe gelişen teknolojiden reklam sektörü de her geçen gün kendine düşen payı alıyor. TV reklamları, basılı reklamlar, bilgisayarların hayatımıza girmesiyle web reklamları, telefon kullanımının giderek artmasıyla mobil reklamlar markalar tarafından mesajlarını hedef kitlelerine iletmek için yoğun olarak kullanıyor. Dijital pazarlama yöntemlerinin ve internet raklamlarının büyük önem kazandığı son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişen Programatik reklam satın alma bu noktada online reklamcılığın ekosistemini değiştiriyor.

Geleneksel satın almalardan farklı olarak Programatik satın alma, medya satın alma işleminin bir yazılım üzerinden yapıldığı sistem olarak düşünülebilir. Bu sistemde yazılım üzerinden yayıncılar reklam alanlarını açıyor, reklamverenler de bu reklam alanlarında kampanyalarını hayata geçirme fırsatı buluyor. Günümüzde devam eden geleneksel satın almadaki insan odaklı iş gücünün, yerini makinelere bıraktığını söylemek mümkün.

Programatik satın almanın giderek daha popüler olmasının hem reklamverenler hem de yayıncılar açısından farklı sebepleri var. Reklamverenler tek bir platform üzerinden SSP'lere bağlı birçok yayıncının reklam alanını satın alabilme, data kullanımı sayesinde de daha hedefli yayınlar yaparak doğru yerde doğru kişiye ulaşabilme şansını yakalıyor. Bunun yanısıra DMP (Data Management Platform) ve DSP (Demand-side Platform) sistemlerinden faydalanarak demografik hedefleme yaparak ROI hedeflerine daha kolay ulaşabiliyor. Yayıncılar açısından bakıldığında ise programatik satın alma ile yayıncılar envanterlerini daha kolay yönetebiliyor, reklam alanlarını daha iyi değerlendirebiliyor. Yayıncılar programatik satın alma ile envanterlerindeki reklam alanlarının fiyatlandırmasında daha etkin rol oynuyor aynı zamanda standart reklam alanları dışındaki diğer alanları da programatik satın almaya açarak farklı yerlerden de gelir elde edebiliyor.

Programatik satın almanın en çok karıştırıldığı veya aynı zannedildiği teknolojilerden biri RTB yani Gerçek Zamanlı Açık Artırma. RTB için programatik satın alma yöntemlerinden sadece birisi diyebiliriz. Milisaniyeler içinde gerçekleşen bu satın alma işleminde reklamverenler bir reklam alanı için teklif veriyor, en yüksek teklifi veren reklamveren hedef kitlesine kampanyasını gösterebiliyor. Programatik satın alma yaparken RTB kullanılabileceği gibi direk anlaşmaların yapıldığı başka metodlar da kullanılabiliyor.

IAB’nin açıkladığı 2015 AdEx-TR Dijital Reklam Yatırımları raporuna göre 2015 yılında Türkiye’de 78,5 milyon TL programatik yatırımı yapıldı.  Önümüzdeki yıllarda yatırımların daha da artacağı programatik,  geleceğin medya satın alma teknolojisi olarak düşünülüyor.

Kaynaklar: IAB 2015 AdEX-TR Dijital Reklam Yatırımları raporu, Digiday

  • Paylaş:
ads