Blog

Supply Side Platform (SSP) Nedir ve Satın Alma Modelleri Nelerdir?

Elif Yılmaz12.07.2016Elif Yılmaz

Programatik satın alma ekosisteminin önemli oyuncularından bir tanesi Supply Side Platform dediğimiz SSP'lerdir. DMP ve DSP sistemleri ile reklam verenlere başarılı bir dijital pazarlama ve internet reklamı deneyimi sunan Programatik teknolojisi aynı zamanda SSPler ile yayıncılara da büyük fayda ve getiriler sağlamaktadır. En kısa tanımıyla SSPler; display, video, native veya mobil envanteri bulunan yayıncıların, envanterindeki reklam alanlarının yazılım aracılığı ile reklamverenler tarafından satın alınmasını sağlayan platformlardır. Dolayısıyla SSP ile entegre olan bir yayıncı birçok reklamveren ve özellikle yüksek fiyat ile satın alım yapmak isteyen reklam sahibi ile buluşma, bunun yanında sadece premium reklam alanlarından değil trafiği bulunan tüm reklam alanlarından gelir elde etme fırsatı yakalar.

SSP’ler sayesinde yayıncılar envanterleri üzerinde daha fazla kontrole sahip oluyor. Bir yayıncı dileği takdirde reklam alanı için taban fiyat koyabiliyor ve reklam alanını bu şekilde programatik satın almaya açabiliyor. Yayıncı SSP aracılığı ile yeni reklamverenlere trafiğini satabildiği gibi reklamvereni kendisi de seçebiliyor.

Programatik ekosisteminde bir yayıncı reklam alanını farklı şekillerde satabilir. Özel Açık Artırma (Private Auction) yöntemi ile yayıncı envanterindeki reklam alanını sadece seçilmiş olan reklamverenler için açık artırmaya açar. Öncelikli Satış (Preffered Deal)’da bir reklamveren ve bir yayıncı sabit fiyatta anlaşır. Kampanya gösteriminde her zaman bu reklamverenin önceliği bulunur. Programatik Guaranteed modeli rezervasyonlu satın almanın programatik satın alma şekli olarak açıklanabilir. Bu modelde diğerlerinin aksine yayıncı reklamverene gösterim taahhütü verebilir, reklamveren belirlenen reklam alanını kendisi için rezerve eder ve diğer reklamverenlerle açık artırmaya girmez. Açık artırma (Open Auction) yöntemi kullanıldığı takdirde, yayıncı satmak istediği reklam alanını SSP’ye gönderir. SSP yayıncının reklam alanı için reklamverenlerden teklif toplar. Kazanan reklamverenin reklamı sitede yer alır..

Programatik satın almada yayıncılar genel olarak kitlesine uymayan, sitesi/uygulaması ile alakasız reklam kampanyalarının envanterinde yer almasından endişe duyuyor. SSP’ler bu noktada yayıncılara diledikleri reklamvereni ve içeriği engelleme teknolojisi sunuyor. Bunun yanında uygunsuz içerikler SSP’lerin Malware teknolojisi ile engellenebiliyor. SSP’ler Malware teknolojisini kendileri sağlayabildikleri gibi dışarıdan da bu konuda destek alabiliyorlar. Dolayısıyla yayıncı programatik satın alma ile gelir elde ederken aynı zamanda kitlesini de kaybetmemiş oluyor. 

  • Paylaş:
ads