Blog

AD FRAUD

Attila Bora Doğanay15.05.2024Attila Bora Doğanay

Dijital reklam dünyasında güncel olarak en büyük sorunlardan biri olarak konumlanan, kısa ve orta vadede de bu yönde devam edeceği öngörülen reklam sahtekarlığı ya da dolandırıcılığı anlamına gelen ’Ad Fraud’ kavramı, özü itibariyle gelir elde etmek için, çevrimiçi reklam gösterimlerini, tıklamaları, dönüşümleri ya da dataların sahtekarlıkla sağlanmasıdır.

Ad Fraud için aslında hedef kitleye ulaşmayan trafik veya gösterimler sonucu reklam verenin kandırılması yani dolandırılması ve zarar etmesi olarak ta ifade edebiliriz.

Burada yer alan sahtekarlıklar ve dolandırıcılıklar için de en geçerli yöntemler olarak baktığımızda ilk sırada gösterim hileleri kapsamında ’Bot Trafikler’ yer almaktadır.

’Bot Trafikler’ çeşitli virüsler aracılığıyla biz kullanıcıların bilgisayarında görünmeyen browserlarda trafik yaratılmasıdır. Bu şekilde de; ip, lokasyon, tekillik vb. incelemelere takılmayan bir yöntemdir.

Yani aslında burada biz kullanıcılar gibi mecraları ziyaret eden, sayfaları ziyaret eden tüm bot türlerini söyleyebiliriz.

Bu yönteme ve diğer Ad Fraud yöntemlerine önlem olarak da;

İleri derecede tespit sağlayan ’Ad Verification Tool’’ları geliştirilmiş ve bu Ad Verification Tool’ları üzerinden; örneğin Adjust, Integral Ad Science, DoubleVerify, Moat gibi reklam doğrulama araçları sayesinde bu fraudlar tespit edilebilmekte ve anlık olarak önlem alınabilmektedir.

Reklam doğrulma araçlarının işlevini kısaca belirtmek gerekirse;

Reklam doğrulama araçları; reklam verenlerin, reklamlarının doğru bağlamda, doğru web sitelerinde, bir web sitesinin doğru alanında ve doğru kitleler tarafından görülüp görülmediğini kontrol etmelerine olanak tanıyan bir sürecin en önemli tarafıdır. Bu arada bazı sahtekarlıkları da yayıncı kaynaklı olarak söyleyebiliriz.

Mesela hepimizin ara sıra tecrübe ettiği, ardı ardına açılan reklamların kapatılması bazen imkansız hale gelmektedir. Otomatik Pop-uplar, oto refreshler, transparan 1x1 sticky kodlar gibi sıkça rastladığımız modeller, yine sıkça başvurulan Ad Fraud yöntemlerindendir.

Gösterim hileleri haricinde tıklama sahtekarlığı da (Click Fraud) yine çok yaygındır.

Kısaca sitelerin içerisinde bulunan reklamların, gerçek kullanıcılar tarafından tıklanmaması olarak düşünebileceğimiz bu sahtekarlıkta;

’Click Bots’ yöntemiyle; Bot trafiktekine benzer şekilde çalışan, arka planda sürekli click yaratan virüsler kullanılmasıdır.

Önlem alınması en zor yöntemlerden/sahtekarlıklardan biri de ’Click Farm’ adı verilen yöntemdir.

’Click Farm’ yönteminde; Özellikle ucuz iş gücü olan Çin, Pakistan, Bangladeş, Nijerya, Hindistan gibi ülkelerdeki gerçek insanların, ip adreslerini değiştirerek, gerçekten ilgili reklamlara tıklamalarıyla gerçekleşen fraud sistemidir.

Ad Fraud konusunda en büyük darbe ’APAC’ bölgesi olarak ifade edilen ’Asya Pasifik Ülkeleri’ üzerinden gelmektedir.

Global fraud endüstrisinin % 90’ından fazlası bu bölgelerde gerçekleşmektedir.

Bunun da sebebi yoğun nüfusa ve özellikle ucuz iş gücüne sahip olan Çin, Pakistan, Bangladeş, Nijerya, Hindistan gibi ülkelerin, yukarıda ifade ettiğim ’APAC’ bölgesinde yer almasıdır.

  • Paylaş:
ads