Blog

Dijital Reklamlardan En Fazla Fayda Nasıl Alınır?

Birsin Ulaş15.05.2024Birsin Ulaş

Dijital Reklamlardan En Fazla Fayda Nasıl Alınır?

Dijital reklamcılık veya çevrim içi reklamcılık, şirketler tarafından markayı, ürünü ya da hizmeti çevrim içi kanallar aracılığıyla tanıtmak için kullanılan bir pazarlama şeklidir. İnternetin sunduğu imkânlar vasıtasıyla datalı, konuma göre, kullanıcı alışkanlığına göre, cinsiyete, yaşa vb. özelliklere göre kurumların ve markaların tanıtımları yapılmaktadır.

Haber siteleri, arama motorları ve sosyal medya en fazla dijital reklamın yapıldığı yerler olarak kabul edilebilir. Bunlara örnek olarak; Google Ads reklamları (AdWords), Programatik system, Facebook Business, LinkedIn Business ve Sosyal medya popüler olan dijital reklam platformlarından bazılarıdır. Dijital reklam ağları geleneksel reklama göre müşterilerle daha hızlı etkileşim kurabileceğiniz ve daha geniş bir kitleye bu reklamları sunabileceğiniz platformlarda yayınlanmaktadır. Doğru etkileşimi almanız adına yaptığınız çalışmalar, reklam bedeli için verdiğiniz ücretlerin katbekatını ürün satışlarının artışı ile kapatmanızı sağlamaktadır.

Bu dijital reklam platformlarında reklam verirken, doğru etkileşimi almak adına dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalar reklam vereceğiniz platformlara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Google Ads’de vereceğiniz reklamlarda doğru etkileşimi almak için kullanacağınız anahtar kelimeler oldukça önemlidir. Hedef kitlenizin yapacağı aramalar da reklamlarınızın çıkması için doğru anahtar kelimeleri kullanmanız gerekmektedir. Yine Google Ads üzerinden görüntülü reklam verecekseniz kullanacağınız görselin ilgi çekici olması, hedef kitlenizi ve yayınlanacak siteleri ya da platformları belirlemeniz reklamınızın etkileşimini artırmak adına ön planda olacaktır. Programatik’de reklam verilecekse başta hedef kitle ve KPI belirlenmelidir. Bilinirlik reklamıysa görsel ilgi çekici ve tanıtıcı hedefleme yaparak kısıtlamadan büyük bir kitleye yayına çıkılabilir. Ancak performans odaklı bir kampanya ise hedef kitle doğru belirlenmeli, ilgili sitelerde yayında olunmalı ve yayın süresinin sistemin optimizasyonu için yeterli olması gerekmektedir. Eğer YouTube’da video içi görüntülü reklam vermeyi düşünürseniz, burada etkileşimi artırmak adına yayınladığınız reklamın özellikle ilk 5 saniyesinin etkili olması önemlidir çünkü kullanıcılar 5 saniye sonra reklamınızın geri kalanını izlemede atlayabilmektedir. Atlama seçeneği olmadan 6 saniyelik kısa reklamlar da kullanabilirsiniz fakat yine videonun süresi kısa olacağı için etkili bir içerik üretmek etkileşiminizi artıracaktır.
Dijital reklamcılığın bir diğer ayağı olan sosyal medya platformlarında doğru etkileşimi almak, diğer platformlara göre daha uzun bir süreçtir. Bu süreç içinde hedef kitleyi tanımak ve belirlenen kitleye uygun içerik üretmek önemli noktalardır.

Birsin Ulaş
Nisan’2024

  • Paylaş:
ads