Blog

Podcast Nedir & Podcast İçerik Reklamcılığı Reklam Modelleri

Alp Hakkı Madazlı8.03.2024Alp Hakkı Madazlı

Yükselen bir trend olan Podcast evreni, ilk olarak 2000’li yılların başında ortaya çıkmıştır.

Podcast kavramını bir nevi, canlı yayın olmayan radyo programlarına da benzetebiliriz. En basit tanımlama ile; seri halinde yayınlanmış ses dosyalarına podcast denilmektedir. Çok farklı konular işleyen/işlenebilen bu podcast’lar ya çevrimiçi şekilde ya da indirilip daha sonra internet bağlantısı olmadan da dinlenebilme özelliğine sahiptirler.

Geçmişi yaklaşık 20 sene öncesine dayanan Podcast dünyasının en büyük gelişimi ve artış gösterme eğilimini ise, pandemi sürecinde evlere kapanmak zorunda kalan insanlar için, evde geçirdikleri sürenin artması neticesinde yakalamıştır. Sosyal hayatı büyük ölçüde etkilenen ve kısıtlanan insanlar, bu dönemde özellikle dijital içerik platformlarıyla beraber Podcast evrenine de büyük bir yönelim gerçekleştirmiştir.

Başta kültür sanattan kişisel gelişime, spordan sağlığa, tarihi olaylar içeriklerinden iş hayatına kadar akla gelebilecek hemen her konuda eğitici ve bilgilendirici olan bu “sesli bloglar” , Google Podcast’ten Spotify’a, iTunes’tan Youtube kadar pek çok platformdan kolayca ulaşılabilen bir niteliktedir.

Yapılan araştırmalarda en yüksek podcast bilinirliğine sahip kıta Avrupa olurken, en fazla podcast bilinirliği olan ülkenin ise %78 ile Amerika Birleşik Devletleri’dir. Avrupa’da en çok podcast dinleyen ülkenin ise %41 ile İrlanda olduğu saptanan araştırmalarda; İspanya, Norveç, İtalya ve Amerika gibi ülkelerin yoğun olarak dinlediği podcastlere, Türkiye’den de ilginin her gecen gün arttığı ortaya çıkmıştır.

Tabii Podcast evrenin ortaya çıkması ve özellikle pandemi dönemindeki yoğun ilgi ve takibi, bunun yanında içerik üreticilerinin bu platformlardan gelir elde etmeye başlamasıyla sektörün reklam hacmi de önemli ölçüde büyüme göstermiştir.

Podcast reklam gelirleri 2021’de ilk kez 1.4 milyar dolar bandını geçmiş ve 2024’e kadar da, neredeyse üç katına çıkarak 4 milyar doları geçmesi beklenmektedir.

Son olarak, Podcast İçerik Reklamcılığı içerisinde yer alan reklam modellerini de paylaşmayı bu yazı kapsamında önemli görmekteyiz:

  • Podcastin açılış ve bitişinde yapılan ve sponsor markadan kısaca bahsedilen ve markaya “teşekkür edilen” model olan “Sunar ve Sundu” modeli
  • Markaya Özel İçerik-Podcast Bölümü Hazırlanması
  • Podcastler çekilirken akış içerisinde ilgili ve algının yüksek olduğu bir anda sponsorlu reklam içeriğin başladığı ve ortalama 2-3 dakika boyunca devam eden ve podcastin kendi tonunda, ilgi çekici, native bir akışla anlatım gerçekleştiren ve akabinde podcast’in kendi konu akışına devam ettiği “Mevcut Podcastler içinde Ürün Entegrasyonu” modeli
  • Sponsor markanın ilgili pazarlama departmanı veya marka yüzlerinin konuk olarak katıldığı, soru cevap sohbet şeklinde devam eden hem kampanya detaylarının konuşulduğu hem de konuğun kendi yorumlarını da kattığı bölümler olan “Konuklu Özel Bölümler” modeli
  • 3 ay, 6 ay veya 1 sene gibi belli bir süre boyunca reklamı yapılacak markanın her bölümde farklı bir kampanyası, ürünü ve kupon kodundan bahsedilen uzun süreli sponsorluk modeli olan “Markaya Özel Seri Podcast Çalışmaları” modeli yer almaktadır

  • Paylaş:
ads