Blog

Programatik Nedir Ne Değildir?

Giftad Digital20.11.2023Giftad Digital

Programatik’e Dair 1 - Programatik Nedir Ne Değildir?

Geleneksel medya reklamlarında, reklamı ve kampanyayı başarılı kılan faktörlerin ne olduğunun belirlenme imkânı yok. Reklam içeriği yaratıcı mıydı, nerede yayınlandı, ne zaman yayınlandı, kim gördü gibi sorulara geleneksel medya reklamlarında cevap bulunamıyor. Öte yandan geleneksel medya reklamcılığında gerekli süreçler fiyatların yükselmesine neden olurken, programatik reklamcılık geleneksel reklamların sunamadığı tüm dataları sunarken bunu çok daha düşük maliyetlerle yapabilmektedir.

Programatik reklamcılık en basit tanımıyla, dijital ekran alanının otomatik olarak satın alınmasıdır. Yani; bir kişi web sitesine girerken aynı anda reklam alanının satın alınması ve gösterilmesini kapsıyor. Saniyenin yüzde birinde gerçekleşen bu sistem sayesinde her türlü dijital format ve kanala ulaşılabiliyor.

Bu süreç, site sahibinin reklam alanını açık artırmaya çıkarmak için SSP kullanması ve ardından reklamverenin ajanslar ya da doğrudan DPS aracılığıyla açık artırmaya girmesi ve açık artırmayı kazanmasıyla sonuçlanır.

Programatik reklamcılıkta hızından dolayı genellikle Real-Time Bidding olarak kullanılsa da programmatic direct, private marketplaces ve preferred deal diğer yöntemler olarak öne çıkıyor. Programmatic direct’i, seçilen yayıncılarda ya da belirli web sitelerinde garantili sayıda gösterim satın alması, private marketplaces’i sadece davetiye ile girilebilen pazar yerleri, preferred deal’i ise yayıncıları premium envanteri belirli bir CPM fiyatı üzerinden satması olarak tanımlayabiliriz.

Statista’nın bildirdiği dataya göre 2021 yılı içerisinde sadece ABD’li reklamverenler programatik reklamcılığa 167 milyar dolar harcadı. Dünya çapında programatik harcamalarında beklentileri açıklayan Technavio ise 2026 yılında bu harcamaların 314 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Yine 2026 yılına dair Statista ise toplam dijital reklam gelirinin yüzde 91’ini programatik reklamların oluşturacağını öngörüyor.

Programatik reklamcılığın avantajlarını ise büyük bir alıcı havuzu, hızlı optimizasyon, bütçenin daha verimli harcanması, en iyi fiyat garantisi ve basit bir süreç olarak gösterebiliriz.

Programatik reklamcılıkta başarılı olmak için hedef kitle belirleme, doğru ve kreatif mesajlar hazırlama, her kanal ve cihazdan reklamın optimize olduğundan emin olma ve reklamların gösterim sıklığını ayarlama atlanmamalı.

Giftad Digital olarak biz de kullanıcılarımıza Yerli DSP ve SSP ile stopaj vergisi avantajı sağlarken, 200’den fazla ülkede yatırım yapma imkânı sağlıyoruz. Bunu yaparken de Türkiye’de konumlandırdığımız sunucular ile markalar için data güvenliği ve yurtdışına data çıkışını engellemekteyiz.

  • Paylaş:
ads