Blog

Programatik Sesli Reklamcılık Nedir Nasıl Çalışır

Tayfun Siper4.04.2024Tayfun Siper

Programatik Audio Reklamcılık nedir?

Programatik audio; podcastler, dijital radyo ve müzik hizmetleri gibi ses içeriğine yerleştirilmesi için tasarlanmış bir dijital reklam biçimidir. Programatik formatların hepsi gibi, dijital sesli reklamcılık türü de reklam satış ve kampanya yönetim sürecini otomatikleştirmek için algoritmik satın alma teknolojisini kullanmaktadır.

Programatik sesli reklamlar mobilde, masaüstünde veya uygulama içinde eşit verimlilikle ve biçimde görünür(dinlenir).

Programatik audio reklamcılık büyüme trendi

Birkaç sene önce Google, sesli reklam formatının uygulanmasının ardından gelirini oldukça artıran Spotify’ın başarılı örneğini takip ederek resmi olarak programatik sesli reklam platformunu tanıttı. Programatik audio envanteri yeni olmasına rağmen istikrarlı bir büyüme yaşıyor ve popülerliğinde bariz bir ivmelenme söz konusu.

SoundCloud’un iHeartRadio ve Panoply’nin TuneIn ile yeni yapmış olduğu programatik audio reklamcılığı çözümü olan AdsWizz’de Pandora tarafından yapılan çalışma en göze çarpan örneklerdendir.

IAB Avrupa reklamcılık raporunda bahsedildiği gibi, dijital audio reklamcılığındaki büyüme hızla devam ediyor ve 2022’de %19,4’lük bir büyümeye ulaşıyor. Statista’nın geleceğe yönelik tahminlerinde ise harcamalarının 2028 yılı sonuna kadar 13,21 milyar dolara ulaşacağından bahsediliyor.

Ayrıca, mobil içerik tüketimine yönelik kullanışlı formatların fazla olması nedeniyle, mobil cihazlardaki sesli reklam tüketim adedi hızla masaüstünü geride bırakıyor.

Programatik ses dosyası nasıl reklam olarak çalışır?

IAB, iş ortaklarının çoğunluğu tarafından kullanılan Dijital Sesli Reklam Sunma Şablonunu geliştirene kadar programatik audio reklam altyapısı programatik için tam olarak hazır değildi. Birkaç yıl önce mevcut eksiklikleri tamamlamak adına VAST protokolünü güncelledi.

VAST protokolü, doğrusal işitsel reklamlar için yerleştirme prosedürünü tanımlar (ses içeriği tüketiminden önce, sonra veya ortasında görünür, pre, mid, postroll da denir). Şu formatlarla örneklendirilebilir.

Tamamlayıcı reklamlar
Kullanıcılar müzik akışı yaparken görünen, logo ve CTA içeren statik görsellerdir. Sesli reklam yayını devam ederken tıklanabilir ve site ziyareti gerçekleştirilebilir.

Atlanabilir Reklam
Ses dosyasındaki video öncesi ve videonun ortasında dinletilen reklam spotlarıdır.

Ödüllü Reklam
Genellikle oyun içi yerleşimlidir. Reklam dinlenmesi tamamladığında kullanıcıya oyun içi bonus sağlayan, 15-60 saniye uzunluğunda olabilir.

Podcast reklamları
Bu reklamlar podcast’lerin (isteğe bağlı İnternet radyo konuşmaları) içine yerleştirilir. Programcının ağzından da okunabilir spot olduğu gibi de eklenebilir. Program başlamadan x markasının sponsorluğunda duyurusu ise sponsorluk çalışmalarının en çok kullanılan modelidir.

  • Paylaş:
ads