Blog

SEO Arama Motoru Optimizasyonu

Attila Bora Doğanay20.11.2023Attila Bora Doğanay

SEO Arama Motoru Optimizasyonu

Google, Yahoo ve Yandex gibi çeşitli arama motorları ile organik sonuçlar arasında üst sıralarda yer almak üzere yapılan içerik optimizasyonlarına Arama Motoru Optimizasyonu, diğer adıyla SEO denmektedir.

Yapılan SEO işlemleri sayesinde;

Potansiyel müşterilere ulaşmak çok daha kolay ve etkin olmaktadır.

Bunun doğal sonucu, markayla iletişime ve etkileşime geçilmesini arttırıcı yönde bir ivme kazandırmasıdır.

Bir diğer etkisi de site ile ilgili teknik geliştirmeleri sağlamaya yardımcı olması olarak sayılabilir.

Arama motorları optimizasyonlarını;

Site İçi SEO çalışmaları

Site/sayfa dışı SEO çalışmaları

Ve İçerik Yöntemleri çalışmaları olarak 3 ana gruba ayırabiliriz:

Site İçi SEO çalışmalarını, sahip olunan internet sayfamızı ve sayfadaki içerikleri keşfetmek üzere gelen arama motorlarının, verileri doğru ve etkin bir şekilde alabilmesi için elzem olan kod düzenlemeleri şeklinde özetleyebiliriz.

Biraz daha detaylandırdığımızda ise bu kapsamda sayfanın url yapısı, sitenin açılış ve gezinti sırasındaki hız durumu, site içerisinde bulunmakta olan kodların tekrar durumları ya da hata kodlarının varlığına kadar çeşitli analizler yapmak mümkün olmaktadır. Bu sayede de gereken ayarlamalar ve iyileştirmeler yapılarak sayfa kalitesi arttırılabilmektedir.

Site/sayfa dışı SEO çalışmalarını, Google, Yandex ve Yahoo gibi çeşitli arama motorlarındaki sıralamayı, diğer ifadeyle en üst sırada yer alabilmeyi olumlu yönde etkileyebilmek için , site haricinde gerçekleştirilen tüm düzenlemeler olarak sayabiliriz.

Buradaki kritik nokta ise site dışı arama motorları optimizasyonları sayesinde, sahip olunan sitenin çeşitli arama motorlarındaki güvenirliliği sağlanabilmektedir. Bunun doğal bir sonucu da başka bir site üzerinden kendi sitemize bağlantı, diğer deyişle referans alınabilmesidir. Backlink denilen bu durum arama motorları optimizasyonları için son derece önemli ve aktif olarak kullanılan bir metottur. Yukarıda da değinildiği gibi bunun için, sahip olunan sayfanın güvenirliliği esas olarak görülmektedir.

İçerik Yöntemleri çalışmalarını da, yine aynı şekilde çeşitli arama motorlarında hedeflenen anahtar kelimeler vasıtasıyla yüksek sıralarda konumlanmak şeklinde tanımlayabiliriz.

Bunun için de organik trafiği arttırmaya yönelik olarak yapılacak adımlar olarak;

Anahtar kelimeleri içeren ve dikkat çekici özelliği olan başlık ve açıklamaların tercih edilmesi en önemli unsurlardan biridir.

Tabii burada benzer kelimelerin de sıklıkla kullanılması önem arz etmektedir.

Bir diğer önemli hususta, ara başlıklar olarak ifade edebileceğimiz, sitenin içeriğiyle alakalı konularla ilgili ara başlıkların yer almasıdır

“Sıkça Sorulan Sorular” bölümünün yer aldığı sitelerde, yine içerik yönetimi çalışmalarında etki edebilen unsurlardan bir diğeri olarak sayılabilir.

Belirtilmesi gereken bir diğer nokta da “meta etiketler” olarak geçen , bir site sayfasının içeriğini tanımlayan metin dizilimidir. “Meta etiketler” sayesinde, çeşitli arama motorlarına, ilgili web sitesinin ve sayfalarının, ne ile ilgili olduğunu gösteren bir nevi tanımlayıcılardır. İçeriğe gömülü keywordler de SEO için oldukça önem arz etmektedir.

  • Paylaş:
ads