Blog

Yapay Zekâ ve Dijital Pazarlama

Taner Bulut12.12.2023Taner Bulut

Yapay Zekâ ve Dijital Pazarlama

Günümüzde yapay zekaya dair çalışmalar gitgide hızlanmakta ve beklentilerinötesinde bir şekilde hayatımızda yer alması beklenmektedir. Elbette buhızlı ilerlemeler sonucunda da birçok global ve lokal şirket bünyesindeyapay zekaya dair ar-ge birimleri kurmakta ya da var olan iş akışlarına buteknolojinin entegrasyonunu gerçekleştirmeye başlamıştır. Pazarlama alanıise bu gelişmeyi yakından takip etmekte ve bu teknolojiyi özellikle dijitalpazarlama kapsamında onlarca formatta entegre etmeye çalışmaktadır.

Dijital pazarlama operasyonlarının birçok kademesinde AI-desteklioptimizasyon tool’ları kullanılmaktadır. Peki bu yapay zekâ desteklioptimizasyon (AI-Powered Optimization) tam olarak nedir? Bu kavram Yapayzeka (AI) ve makine öğrenimi algoritmalarının kullanılarak dijital pazarlamaoperasyonlarını otomatikleştirme ve iyileştirme süreçleri olaraktanımlanmaktadır. Bu araç veya araçlar kullanıcı davranışı ve dijitalplatformlarla etkileşimleri hakkında büyük miktarda veri toplanması veanaliz edilmesini fazlaca içermektedir.

AI-destekli optimizasyon, kullanıcıların dijital deneyimini dahakişiselleştirilmiş, maliyet etkin ve kullanışlı hale getirmek içinkullanıcı ihtiyaçlarını gerçek zamanlı olarak yanıtlamayı amaçlamaktadır.Bu teknoloji, işletmelerin web sitesi performansını, kullanıcı katılımını vedönüşüm oranlarını iyileştirmek için veri odaklı kararlar almasına olanaktanımaktadır.

AI-destekli optimizasyon, dijital pazarlama kapsamında aşağıdaki bazı alanlarda kullanılmaktadır:

SEO: AI-destekli SEO araçları, web sayfalarını daha hızlıve daha iyi optimize etmeye yardımcı olmaktadır. Web sitelerinin iç SEOperformansını çok daha hızlı ve verimli şekilde analiz eden yapay zekâdestekli tool’lar sayesinde web sitelerinin Google indekslenmesi sonrasıarama sıralamalarını iyileştirmeye ve daha fazla trafik çekmeye yardımcıolabilmektedir.

Dijital Reklamcılık: AI-destekli reklamcılık, reklamlarıdaha alakalı ve etkili hale getirmeye yardımcı olabilmektedir. Buoptimizasyonlar sayesinde click, conversion, retention vb. gibi birçokpotansiyel müşteri/trafik kazanımı sağlayan konularda önemli iyileştirmelersağlamaktadır. Buradaki önemli destek unsurları elbette AI tool’unaaktarılan kullanıcıların ilgi alanlarını ve davranışlarını analiz etmesisayesinde; daha doğru kitle analizi, etkin reklam gösterimi ve sonuçlarındaha doğru değerlendirilmesi gibi unsurları anlamlandırmasıylasağlanmaktadır.

İçerik oluşturma: AI-destekli içerik oluşturma, daha ilgiçekici ve alakalı içerik oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Web sitesindekiveya eldeki davranışsal verileri inceleyen tool’lar aracılığıyla siteiçerisindeki yoğunluğu, kullanıcı aksiyonlarını ve bu kullanıcıların ilgialakalarına dair yapılan analizler sonrasında istenilen formatlardaiçerikler üretilebilmektedir. Bunlar dışında genel internet trendlerini vebuna dair kaynakları da inceleyen bu tool’lar talep edilen konularda ayrıcaözelleştirilmiş içerikler üreterek trafik/müşteri kazanım desteğisağlamaktadır.

Chatbot:Günümüzde oldukça yoğun şekilde yapay zekâ vemakine öğrenimi yapılarının odaklandığı alanlardan biri olan chatbot ileürün bazlı destek, müşteri temsilcisi olarak kullanımı, indirim bildirimive teknik destek gibi kapsamlarda ciddi olumlu geri dönüş elde edilen biralan olarak kullanılmaktadır. Ayrıca burada elde edilen kullanıcı datalarıve iletişim içeriği vb gibi makine öğrenimi ayrıca geliştirilerek içerikgeliştirme ve teklif üretimi noktasında hizmet vermektedir.

Sosyal medya ve Influencing:Hayatımızın artıkvazgeçilmezlerden biri olan sosyal medya da yapay zekâ araçlarının en fazlaüzerine odaklandığı alanlardan biri olarak görülmektedir. Markaların doğrukitleye doğru içerik ve kreatifle ulaşabilmesi için geliştirilen yapay zekâtool’ları sayesinde seçilen sosyal medya içerisinde mikro ölçeğe kadarinebilen analizler çıkaran tool’lar aracılığıyla doğru hedefleme ve tanıtımolanakları elde edilebilmektedir. Ayrıca influencerlar’ın hitap ettiğikitleleri analiz eden firmalara özel üretilmiş AI tool’lar aracılığıyla daşirketlerin çalışabileceği en uygun influencer’ın seçimine de olanaktanınmaktadır.

Yapay zekâ ve bu teknolojiye dair destekleyici araçların dijitalpazarlamada ilerleyen yıllarda çok daha fazla şekilde kullanım alanınasahip olması beklenmektedir. Dijital pazarlama kapsamında ise e-ticaretsitelerinden başlayıp, sosyal medyaya ve ardından müşteri deneyimine gibidijital pazarlama ekosistemindeki birçok kilit alanda çok daha fazla yeredineceği artık şüphesiz bir gerçek olarak kabul edilebilir. Buradan ortayaçıkacak değerler ise insan kavramının sahip olduğu hata faktörünü ortadankaldırarak verimliliğin ve memnuniyetin en üst seviyeye çıkacağı bir dinamikyaratıp yaratmayacağı ise hala tartışma konusu durumundadır.

  • Paylaş:
ads